Cu copiii mici la biserică

După o perioadă lungă de timp în care nu mai fuseserăm la biserică, în interior, am ajuns în sfârșit, în formulă completă, la „biserica verde” (cum spune Tudor). Și pentru că copiii au simțit că îmi doream să ascult nederanjată predica, s-au pus de acord să stea liniștiți lângă mine și să îmi ofere un timp de respiro. 

Greu de crezut, nu? E ok, pentru că așa ceva s-a întâmplat doar în imaginația mea…dornică și ea de o vacanță în care să se mai readune și să se mai gândească și la alte lucruri în afară de jocuri pentru copii. 

Așadar, realitatea a arătat cam așa: ne-am așezat pe bancă, la distanță de alți oameni (cu măști pe față) și copiii au stat trei minute liniștiți, cât s-au acomodat cu atmosfera. Apoi a început distracția.

„Mami, vreau mașinuțele!” Scot mașinuțele din geantă. Iunia primește și ea o mașinuță pe care o plimbă pe jos; se pune pe podea, se ridică, iar înapoi pe podea (în timp ce imita o mașină care merge), face câteva ture pe lângă băncile unde eram așezați. Vorbește pe limba ei din ce în ce mai tare și mai entuziasmată. Tudor cere o gustare, Iunia îmi dă de înțeles că și ei îi este foame. Scot din geantă ceva de ronțăit și timp de două minute se face liniște în jurul meu. Imediat Tudor cere apă; scot sticla lui de apă, Iunia se dă jos din brațele mele, merge la geantă să-mi arate să-i dau și ei apă, dar pe lângă apă insistă să mai scoată și alte obiecte. Protestează că nu o las, dar se mulțumește cu un pachet de șervețele din care scoate vreo două și începe să șteargă podeaua, apoi se șterge pe păr, mi le întinde să mă șterg și eu la nas pentru ca în final să rupă șervețelele în bucăți mici pe care le aruncă pe jos. 

Îl trimit pe Tudor să ducă mizeria făcută la coșul de gunoi, iar apoi cere să-i dau de colorat. Colorează o pagină după care îi cad creioanele pe jos; Iunia găsește iar geanta deschisă și încearcă să scoată lucruri din ea. Strângem creioanele și scoatem iar mașinuțele. Îl las pe Tudor pe bancă și merg cu Iunia în spate să o mai plimb puțin….dar stați, că de când a început să meargă în picioare, vrea să mă plimbe ea pe mine. Vede o priză, se grăbește spre ea; bate în calorifer, scoate plicurile de zeciuială din suport și le plimbă puțin. Ne întoarcem înapoi în bancă; vine și Dragoș în spate la noi; copiii stau cu el maxim cinci minute după care se întorc înapoi la mine. Tudor cere iar ceva din geantă, Iunia stă la pândă să vadă cum și ce ar putea să mai extragă de acolo. Deschid geanta și de data asta o las pe Iunia să pună înapoi câteva lucruri, după care se aplaudă singură.

Ați obosit și voi, nu?

Din față aud că se pregătește încheierea programului. Program din care eu nu am înțeles nimic pentru că copiii mei s-au foit, au vorbit și au avut câte ceva de făcut în fiecare secundă.

E greu. E obositor și nu așteptăm duminici mai liniștite prea curând. Știu și văd că și alți părinți au același program special, duminică de duminică.
Tudor, la patru ani, poate sta în biserică/lângă noi până la final (timp în care se joacă, mai ronțăie ceva sau pur și simplu stă și ascultă), dar asta pentru că are un temperament mai liniștit, nu că am fi făcut noi ceva special. Iunia se anunță a fi mult mai energică și dornică de explorare…
Până atunci, suntem bucuroși de întâlnirile de duminica dimineața din aer liber (Iunia mai adoarme sau stă în căruț, iar Tudor își vede liniștit de joaca lui).

Și totuși, nu e degeaba. În foiala și nerăbadarea lor, mintea lor acumulează informații bune și de folos; iar noi, în timp ce așteptăm duminicile de altădată (ah, acele duminici în care îmi scriam în carnețele ideile din predicile pe care le ascultam) ne rugăm ca Dumnezeu să le dea o inimă bună, care să rodească pentru El. 

 

One thought on “Cu copiii mici la biserică

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.