Două weekenduri în Italia

Ultimele două weekenduri ne-au scos puțin (mai mult) din rutina casei. Având câteva beneficii (bilete ieftine de avion, invitații primite și câteva zile mai lejere la birou) am hotărât să mergem toți trei în Italia: prima dată în zona de nord și a doua oară la Roma. După aproape 3 ani de când nu am mai ieșit din țară, m-am bucurat de aceste oportunități, așa că prima plecare (în zona Treviso) a fost așteptată cu entuziasm. Nu era ceva nou pentru niciunul dintre noi, am mai fost acolo când Tudor avea 10 luni, dar o schimbare de piesaj e mereu bine-venită. Entuziasmul a mai scăzut puțin când am văzut de câte întărzieri avem parte: și la plecare și la venire. Cred că în total s-au adunat vreo 5 ore de așteptat prin aeroporturi, dar partea bună a fost că Tudor a cooperat, nu s-a plâns, nu s-a plictist, în avion a dormit și s-a jucat în liniște…deci nici noi nu ne puteam plânge. Dacă un toddler de 2 ani și 8 luni rezistă așa bine, noi ce scuze mai avem?

Timpul petrecut în acest prim weekend a fost plăcut, am avut parte de vreme frumoasă, de companie bună, iar Tudor ne-a uimit prin deschiderea lui față de tot ce a fost nou, a fost foarte comunicativ, prietenos, înțelegător și foarte răbdător.

This slideshow requires JavaScript.

Pentru a doua ieșire, la Roma, am prins și mai mult curaj și am avut așteptări mai mari: vreme bună, un Tudor vesel și deja obișnuit cu aeroporturile și locuri noi de vizitat. Nu a fost deloc așa. Începând de miercuri seară am văzut că Tudor începe să tușească și să facă puțină febră. Joi am mers cu el la pediatru să mă asigur că nu e nimic grav și că pot pleca liniștită. La consult totul părea în regulă (normal, era totul în formă incipientă), dar am primit câteva siropuri în cazul în care am nevoie. Și am avut nevoie din plin. Tudor a continuat să facă febră și să tușească, iar duminică seară i-a fost destul de rău. A refuzat să mănânce, a fost irascibil, morocănos și cu greu reușeam să îl înțeleg. Fiind cazați la una dintre cumnatele mele, m-a ajutat ea să-l pun puțin pe picioare: mi-a cumpărat medicamente, i-am făcut aerosoli și luni a fost ceva mai bine. Cu toate astea am reușit să vizităm Pompeii și să mergem puțin prin centrul Romei (pe care am văzut-o mai în detaliu cu alte ocazii). Și bineînțeles vizitele în familie. Pe lângă toate neplăcerile cu boala lui Tudor, în Roma a plouat de vineri până duminică. E drept că la Pompeii a fost vreme foarte bună de plimbat…dar când auzeam ploaia în geam și pe Tudor mereu nemulțumit, toată bucuria călătoriei s-a diminuat simțitor.

După aceste două weekenduri pot trage câteva concluzii:
– există zboruri liniștite cu avionul, chiar dacă ai copil mic;
– două ieșiri consecutive cu un copil mic sunt obositoare atât pentru copil cât și pentru părinți;
-programarea vacanțelor, când ai copii, stă mereu cu un semn de întrebare atârnat deasupra: dacă se îmbolnăvește? dacă nu mai putem merge? dacă mergem cu el bolnav și acolo va fi mai rău decât acasă?;
-copiii nu trebuie să fie considerați o piedică în organizarea și planificarea vacanțelor. E mai greu  și mai obositor cu ei și pot apărea multe neprevăzute, dar mie mi-ar fi mai greu fără Tudor, cel puțin acum când e mic. De multe ori așteptăm să crească ca să putem fugi și noi de acasă (și sunt cu toată inima pentru escapadele părinților fără copii) dar s-ar putea ca mai târziu să ne pară rău că nu am profitat mai mult de timpul pe care îl putem petrece împreună acasă sau în vacanțe.
Deci, curaj. Eu voi mai aștepta, totuși, puțin până la următoarea ieșire în trei…;)

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.