Pentru părinți. 14 principii biblice care îți pot schimba radical familia, Paul David Tripp

Articol apărut și aici în revista Cuvântul Adevărului.

Nu cred în titluri ca cel de mai sus. Nu cred că există rețete pe care, dacă le urmezi cu strictețe, viața ta se va schimba rapid și pentru totdeauna. Cu toate astea, noua carte a lui Paul David Tripp merită să fie cunoscută și citită. Recunosc că am fost sceptică atunci când am cumpărat-o (tocmai din cauza titlului), dar „am riscat” și acum mă bucur că am mai citit o carte bună din acest domeniu. Este o carte cu care am interacționat mult: am subliniat-o, m-am regăsit în rândurile ei, mi-am dat seama unde greșesc și mi-am propus să o am mereu în vedere în următorii ani.

Cartea este împărțită în 14 capitole, iar Paul David Tripp (care este fratele lui Tedd Tripp, autorul cărții „Păstorind o inimă de copil”) are o abordare biblică și nu foarte des întâlnită în „manualele” pentru părinți. În primele pagini ale cărții, autorul ne amintește care este chemarea noastră, ca părinți, și apoi ne arată cum ne putem crește copiii cu autoritate, har, dragoste, iertare și înțelegere față de starea căzută a inimii lor. „Motivul principal pentru care Dumnezeu i-a pus pe părinți în viața copiilor lor este cunoașterea Lui. Cel mai important lucru pe care poate să îl învețe un copil în viață este adevărul cu privire la existența, caracterul și planul lui Dumnezeu”.

Atunci când Dumnezeu ne încredințează slujba de părinte, ne echipează cu tot ceea ce avem nevoie și El Însuși merge cu noi. Poate cea mai mare resursă pe care ne-o oferă este harul Lui. De câte ori nu auzim despre harul Lui? Și cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu cred că acest har are legătură și cu viața de părinte, cu nopțile nedormite, cu oboseala, cu neputința, cu mânia sau cu nevoia de a lua o pauză. Îmi amintesc că acum mai bine de un an eram epuizată fizic și psihic pentru că copilul meu se trezea din două în două ore în fiecare noapte, și recunosc că nu m-am gândit că „harul îți este dat chiar și atunci când te simți neputincios și când simți că resursele tale sunt epuizate. Dumnezeu este cu tine când te așezi în pat epuizat, când încerci să pui capăt ciondănelii cu numărul șaptesprezece dintre copiii tăi. Să știi că nu ești lăsat de unul singur și El nu te va lasa până când slujba ta părinte va ajunge la final”. Ce adevăr liniștitor și reconfortant!

Un alt lucru din această carte, care m-a pus pe gânduri, este faptul că de multe ori, noi, părinții, punem legea noastră mai presus de Legea lui Dumnezeu. „Părinți fiind, avem nevoie să fim eliberați de dependența noastră de legea confortului, a plăcerii, a succesului și a controlului. Nu păcatul copiilor noștri stă în calea unei relații sănătoase dintre noi, ci tendința noastră de a reduce slujba de părinte la crearea unei mici împărății a dorințelor, nevoilor și scopurilor noastre, încercând să îi facem pe copiii noștri să îi slujească acestei împărății în locul Împărăției lui Dumnezeu”.

Paul David Tripp vorbește și despre neputința noastră de a ne schimba copiii și despre identitatea noastră. Poate vom reuși să schimbăm, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, un comportament greșit al copiilor noștri, dar nu le putem schimba inima. „Creșterea copiilor nu înseamnă să ne exercităm puterea pentru a obține schimbări în copiii noștri. Creșterea copiilor presupune credincioșie, umilință, voința de a participa la lucrarea de schimbare pe care o face Dumnezeu”.

În capitolul șase, „Un proces”, ni se reamintește că trebuie să privim fiecare întrerupere / fiecare moment în care trebuie să corectăm, să explicăm, ca pe o oportunitate venită din partea lui Dumnezeu, Cel care lucrează în inima și în viața copiilor. Faptul că putem vedea păcatul din viața copiilor noștri este o dovadă de bunătate din partea lui Dumnezeu. El îi iubește pe copiii noștri și de aceea i-a pus în familiile noastre, pentru ca, prin noi, ei să ajungă să-L cunoască pe Hristos și să primească iertarea Lui. Educarea copiilor este un proces în care fiecare discuție, fiecare moment aparent nesemnificativ contează în transformarea lor.

În toate cele 14 capitole ale cărții, Paul David Tripp accentuează ideea că prin tot ceea ce facem, în calitate de părinți, trebuie să urmărim să ajungem la adevărata problemă a copilului: inima lui. Comportmente precum: sfidarea autorității, plânsul isteric, încăpățânarea, mânia etc. își au rădăcinile în inimă, iar copiii trebuie ajutați să-și dea seama că au nevoie de Hristos pentru a fi schimbați.

Un alt motiv pentru care îmi place această carte este faptul că autorul este empatic cu părinții, iar mie, personal, mi-a transmis înțelegere față de neputință și eșecuri, dar și speranța că dacă mă las în puterea lui Dumnezeu, El va face ceea ce eu nu pot să fac.

„Iată principala misiune a unui părinte: să crească copii care își trăiesc viața ca ucenici ai lui Isus. Dacă îți dorești să îți crești copiii ca ucenici ai lui Isus, trebuie să repeți din nou și din nou povestea harului măreț al lui Dumnezeu.”

Cartea a apărut la editura Scriptum în anul 2018.

Advertisements

One thought on “Pentru părinți. 14 principii biblice care îți pot schimba radical familia, Paul David Tripp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.